Întrebări frecvente (FAQs)
-
Psihoterapia este un proces colaborativ între terapeut și client, care are ca scop creșterea bunăstării emoționale, psihologice și sociale. În terapie, discuți despre gândurile, emoțiile și comportamentele tale, iar terapeutul te ajută să identifici și să implementezi soluții pentru dificultățile tale.
-
Dacă te confrunți cu anxietate, depresie, stres, dificultăți de relaționare sau alte probleme emoționale care îți afectează viața de zi cu zi și nu poți găsi singur soluții eficiente, terapia poate fi un loc sigur pentru a primi sprijin și pentru a învăța modalități de a gestiona aceste dificultăți.
Câteva exemple de semne și simptome care pot indica faptul că ai putea beneficia de sprijin profesionist: eviți să te întâlnești cu prietenii și să te implici în activitățile de zi cu zi, te simți fără energie, ai o stare constantă de amorțeală ca și cum nimic nu mai contează, te confrunți cu sentimente de neputință, deznădejde, confuzie, furie incontrolabilă, anxietate, depresie, schimbări severe de dispoziție, incapacitate de a te concentra, lipsă de motivație, dependențe, stimă de sine scăzută.
-
Psihoterapia te poate ajuta să gestionezi mai bine emoțiile dificile și stresul, să îți îmbunătățești relațiile cu cei din jur și să îți crești stima de sine. Prin identificarea și schimbarea tiparelor de gândire și comportament nesănătoase, te sprijină în depășirea unor situații dificile din viața ta și în dezvoltarea abilităților de coping. Terapia oferă un spațiu sigur pentru a explora și a înțelege experiențele dureroase, învățând strategii pentru a face față unor schimbări majore sau situații de criză (divorț, moartea unei persoane dragi, pierderea locului de muncă, un diagnostic de boală, abuz/ traumă). În plus, psihoterapia contribuie la schimbarea gândurilor negative, creșterea rezilienței emoționale și susține sănătatea mentală pe termen lung, ajutându-te să iei decizii importante și să trăiești o viață mai echilibrată.
-
O ședință de terapie durează, de obicei, 50 minute. Durata poate varia în funcție de nevoile individuale și de planul terapeutic stabilit cu terapeutul.
-
Frecvența ședințelor depinde de severitatea problemelor și de obiectivele tale. De obicei, ședințele sunt săptămânale la început, iar apoi, în funcție de progres, ele pot deveni mai rare, cum ar fi la fiecare două săptămâni sau lunar.
-
Durata terapiei poate varia foarte mult. Unele persoane pot beneficia de schimbări semnificative după câteva ședințe, în timp ce altele aleg să continue terapia pe termen mai lung, în funcție de nevoile lor și de complexitatea problemelor discutate.
Terapia cognitiv-comportamentală este adesea o intervenție pe termen scurt, în funcție de natura problemei tale. În general, clienții observă schimbări semnificative în viața lor după 10-20 de ședințe, însă acest număr poate varia.
-
Reflectează asupra motivelor care te-au adus la terapie și, dacă poți, chiar ar fi bine să îți notezi câteva întrebări sau subiecte pe care ai vrea să le discuți într-un mod deschis și sincer cu terapeutul. Nu este necesar să te pregătești intensiv, dar o reflecție asupra așteptărilor și dificultăților tale poate fi de ajutor. Prima ședință poate fi emoționantă, mai ales dacă discuți probleme sensibile. E normal să simți anxietate, dar terapeutul tău este acolo să te susțină.
-
În prima ședință, terapeutul îți va pune întrebări despre istoricul tău personal, emoțional și medical, și despre problemele cu care te confrunți. De asemenea, veți discuta obiectivele tale pentru terapie. Aceasta este o ședință de evaluare, unde terapeutul începe să înțeleagă nevoile tale.
-
Da, terapia este confidențială. Tot ceea ce discuți cu terapeutul tău este protejat de confidențialitate, cu excepția situațiilor speciale prevăzute de lege (de exemplu, dacă există riscul de a-ți face rău ție sau altora).
-
Studiile arată că terapia online poate fi la fel de eficientă ca și cea față în față pentru o gamă largă de probleme, inclusiv anxietatea, depresia și stresul. Printre avantajele oferite de psihoterapia online se numără accesibilitatea sporită la sprijin psihologic, economisirea timpului și a costurilor cu transportul, flexibilitatea în planificarea ședințelor de terapie, participarea la ședințe din confortul propriei case, accesul la terapeuți cu expertiză specifică din alte orașe, regiuni sau chiar țări, precum și reducerea barierelor psihologice pentru persoanele care se simt incomod în medii necunoscute sau formale. Totuși, este important să te simți confortabil cu formatul online și să ai o conexiune stabilă la internet.
-
Sesiunile de terapie online se desfășoară într-un mod similar cu cele față în față, însă în confortul propriei tale locuințe. Pot oferi sesiuni prin intermediul platformelor sigure și ușor de utilizat, cum ar fi Microsoft Teams sau Zoom. Tot ce ai nevoie este o conexiune stabilă la internet, un dispozitiv cu cameră și microfon și un spațiu privat unde te poți simți confortabil și în siguranță. Vei primi un link pentru a te alătura sesiunii înainte de fiecare întâlnire, iar confidențialitatea și securitatea discuțiilor noastre sunt prioritare.
-
Nu, psihoterapia implică mai mult decât discuții. În funcție de tipul de terapie, terapeutul tău poate folosi diverse tehnici, exerciții și instrumente, cum ar fi tehnici de relaxare, expunere controlată la stimuli anxiogeni, tehnici de restructurare cognitivă sau intervenții bazate pe mindfulness.
-
Scopul terapiei nu este de a-ți schimba personalitatea, ci de a te ajuta să înțelegi și să gestionezi mai bine gândurile, emoțiile și comportamentele care te împiedică să trăiești o viață satisfăcătoare. Terapia te ajută să devii o versiune mai echilibrată și mai sănătoasă a ta.
-
Nu. Terapia nu este doar pentru persoanele care au probleme grave de sănătate mintală. Oricine poate beneficia de terapie, fie că e vorba de gestionarea stresului cotidian, îmbunătățirea relațiilor sau dezvoltarea personală.
-
Este important să alegi un terapeut cu care să te simți confortabil și în care să ai încredere. Poți verifica calificările, specializările și experiența terapeutului, precum și să te bazezi pe recomandări. Un alt aspect important este să simți că relația cu terapeutul este una de colaborare și respect reciproc.
-
Psihologul are studii universitare în psihologie și se concentrează pe evaluarea și consilierea psihologică, ajutând clientul să înțeleagă de ce are anumite reacții sau cum poate face față unor emoții dificile.
Psihiatrul este un medic (absolvent al facultății de medicină), cu specializare în psihiatrie, care poate prescrie medicamente pentru afecțiuni psihice și poate recomanda internarea în spital dacă este necesar.
Psihoterapeutul poate fi un psiholog, medic sau alt specialist în domeniul sănătății mintale, care oferă tratament prin diverse forme de terapie (spre exemplu, cognitiv-comportamentală, psihodinamică, sistemică etc.), folosind tehnici psihologice și metode terapeutice specifice pentru a aborda probleme precum anxietatea, depresia, dificultățile de relație sau gestionarea emoțiilor.
-
Relația cu terapeutul tău este extrem de importantă. Dacă nu te simți confortabil, este important să îți exprimi preocupările. Uneori, un dialog deschis poate rezolva orice disconfort. Dacă simți că nu este o potrivire bună, este absolut acceptabil să cauți un alt terapeut.
-
Da. Terapia este un proces voluntar, iar dacă simți că nu funcționează pentru tine sau nu este ceea ce așteptai, poți discuta acest lucru cu terapeutul tău și, dacă este necesar, poți înceta ședințele sau poți încerca alt terapeut.
-
Există opțiuni accesibile pentru terapie, inclusiv consiliere gratuită sau la costuri reduse prin clinici comunitare, linii de asistență și organizații nonprofit. De asemenea, anumite categorii de pacienți pot beneficia de consiliere psihologică gratuită cu un bilet de trimitere de la medicul psihiatru.
Dacă te afli într-o situație de urgență, poți apela la numerele de urgență gratuite din România, care oferă sprijin emoțional pentru copii și adolescenți, pentru victimele violenței domestice, prevenția suicidului sau a consumului de droguri, depresie și anxietate.